Társasházkezelés vagy közös képviselet! Melyiket válasszam?

A társasházkezelést és a közös képviseleti tevékenységet gyakran keverik össze, pedig lényeges különbségek vannak.

  1. És egyeben legfontosabb a közös képviselő nem vállalhat társasházkezelést. A társasházkezelés OKj-s vizsgához kötött tevékenység.
  2. A közös képviselő nem könyvelheti a befizetéseket és a karbantartási és felújítási munkák ellenőrzését, irányítását nem végezheti. Bővebben a társasházi törvény 43-47 § ír erről.
  3. Közös képviselő csak saját társasházban választott tisztségviselő lehet valaki, ha más társasházban vállal ilyen tevékenységet az már szakvizsgához és regisztrációhoz kötött tevékenység. Erről a társasházi törvény 52§-a rendelkezik.
  4. Amennyiben külsős személyre bízzunk társasházunkat akkor érdemes teljes körű társasházkezelési tevékenységet választani és megbízási szerződést kötni a társasházkezelővel.
  5. A társasházunk Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza azokat az elvárt tevékenységeket, melynek meg kell felelni. Ezt mindenképp tudassuk még az árajánlatok bekérése előtt, hogy tudják-e ezeket vállalni és így adjanak árajánlatot. A megválasztás után ezeket a pontokat a megbízási szerződésbe rögzíteni ajánlott.
  6. Saját társasházban végzett közös képviselőnek a közgyűlés előírhatja társasházkezelői tanfolyam és vizsga elvégzését.

jogi_utveszto