Ismét kéményseprés

Ismételten téma a kéményseprés, mégpedig azért mert 2016.01.01-től a Katasztrófavédelemnek kellett volna ellátni ezen feladatot, de erre a törvényre módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. Az előterjesztés szerint az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, hogy fenntartják jelenlegi közszolgáltatási szerződésüket vagy áttérnek a katasztrófavédelmi szerv által nyújtott szolgáltatásra.

Ez is kémény, méghozzá Barcelonából

Ez is kémény, méghozzá Barcelonából

 

A legfontosabb változás a javaslat szerint:

Abban az esetben, ha az önkormányzat a kéményseprőipari közszolgáltatás ellátását a közszolgáltatója útján a továbbiakban is vállalja, a közszolgáltatást ugyanolyan feltételekkel kell ellátnia, mint az állami kéményseprőipari szervnek. Ez azt jelenti, hogy akár az állami közszolgáltató, akár az önkormányzati végzi a közszolgáltatást, csak a szolgáltatói előzetes írásbeli értesítés szerinti első időpontban lesz térítésmentes az ellenőrzés. A második és harmadik időpontban kiszállási és vizsgálati díjat kell fizetnie az ingatlan használójának.

kéményseprés

A díjakat a jogalkotó a 2015. július 1-i állapot szerinti díjmértékhez viszonyítva állapítja meg, azt nem haladják meg. A lakossági körbe nem tartozó meghatározott társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanhasználók a kéményseprőipari szervnek költségtérítést, az önkormányzati közszolgáltatónak a 2015. július 1-i állapot szerinti közszolgáltatási díjat fizetnek. A lakossági körbe nem tartozó minden egyéb ingatlanhasználó vállakozások – akkor is, ha lakásba bejelentett székhellyel, telephellyel rendelkeznek – a kéményseprőipari szolgáltatónak piaci egyedi árat, míg az önkormányzati közszolgáltatónak a 2015. július 1-i állapot szerinti közszolgáltatási díjat köteles fizetni.