Hány fok legyen a lakásban-azaz az ideális hőmérséklet

Nehéz megmondani kinek mi az ideális hőmérséklet, ez függ a megszokástól, a lakás adottságaitól, de általánosságban elmondható hogy a nappali hőmérséklete 21-23 fok között ideális, a hálószobákban éjszakára 17-19 fok. Ahol kisgyerekek van érdemes 1-2 fokkal emelni a hőmérsékletet. A konyhában a sütés-főzés is befolyásolja a hőmérsékletet, más a helyiség páratartalma. Itt különösen fontos a gyakori szellőztetés. A fürdőszoba hőmérséklete általában a legmagasabb 23-24 fok. Ha kicsi az alapterülete gyorsan bemelegszik.

A lakás jellegzetességei is meghatározzák a hőérzetünket. A jól megválasztott, megfelelő méretű radiátorok egyenletesebben fűtik fel a szobákat, míg a konvektor intenzívebben melegíti fel a közvetlen környezetet. A nagy belmagasságú helyiségek hátránya, hogy a meleg felfelé száll ezért többet kell fűteni a megfelelő hőmérséklet eléréséhez.

A fűtés mellett fontos, hogy szellőztetni akkor is kell, ha nincs túl meleg a lakásban. A helyiség hőmérséklete hatással van a szervezetünkre, mind fizikailag, mind lélektanilag. A friss levegő javítja az agy oxigén ellátását és az alvás minőséget is .

A fűtési költséget csökkenteni lehet megfelelő nyílászáróval. Ha nincs pénz a nyílászárók cseréjére akkor is érdemes barkácsáruházakban beszerezhető öntapadós gumi vagy szivacscsíkkal szigetelni, mely eltömíti a nagyobb réseket és nem engedi, hogy a szél keresztülsüvítsen a szobán. Fontos azonban a természetes szellőzés, ezért nem kell törekedni a hermetikus lezárásra. Az új ablakokon szinte kivétel nélkül van beépített szellőzés, amit nem tanácsos letakarni, mert penészesedést idézhet elő.